Ylang – ylang

2:37 pm in pro-zdravi by admin

Zdroj: www.celostnimedicina.cz
  Ylang-ylang patří mezi vzácné silice.  Pochází z květů stromu kanangu vonné. Kananga je tropický strom, který dorůstá až výšky 12 metrů. Patří do čeledi Annonceae. Původně pochází z Indonésie. Jeho květy intenzivně voní. Tento olej bývá běžně používán v aromaterapii. Je využíván pro své uklidňující účinky. Dále posiluje a mírní chronické bolesti hlavy, má mírně antiseptický účinek (Feminol, mycí olej pro intimní hygienu)  a údajně má též afrodiziakální účinek (masážní a tělový olej od firmy Saloos či další přípravky). V kosmetických přípravcích pomáhá ochablé a unavené pleti získat svěží vzhled.Dobře se tyto přípravky hodí pro suchou i mastnou pleť, kompenzuje nedostatek vody a pomáhá obnovovat přirozenou rovnováhu pleti. K nim patří například výrobky firmy Saloos, jako je regenerační obličejový olej, odličovací hydrofilní olej, bio karité balzám. Mezi účinné látky obsažené v této esenci patří geraniol, heptanal, kyselina mravenčí, kyselina salicylová, methylsalicylát a další. Éterická silice ylang-ylang je součástí i bioinformačního přípravku Androzin.Velmi často se objevuje v parfémech, například ve známém parfému Chanel číslo 5. Kromě toho se používá v insekticidních atraktantech a mnoha dalších drogistických přípravcích ke korekci zápachu (například v přípravku proti vším Paranit). Lidé alergičtí na benzylsalicylát by neměli přípravky z esencí ylang-ylang používat mohli by být na něj alergičtí.